MJL_3095-klein MJL_3095-klein
Nieuws

Unieke groeikansen met uitgebreid opleidingsaanbod

Graphic
Gepubliceerd 5 juli 2023

Kinderopvangorganisatie Kibeo investeert in de toekomst van haar medewerkers. Met een breed aanbod in opleidingsmogelijkheden stimuleert de organisatie haar medewerkers om zich te blijven ontwikkelen. Zo heeft Kibeo een eigen online leeromgeving, de Kibeo Academie Online, die medewerkers omschrijven als informatief en uitdagend. En kunnen medewerkers bijvoorbeeld een hbo-opleiding volgen die deels of volledig door Kibeo wordt vergoed. In de toekomst wordt het aanbod alleen maar breder, want de organisatie heeft pas een nieuwe ontwikkelaar opleidingsprogramma’s aangenomen.

Een breed aanbod in trainingen en opleidingen, zowel vrijwillig als verplicht

Als kinderopvangorganisatie vindt Kibeo de kwaliteit van het pedagogisch aanbod ontzettend belangrijk, daarom volgen de pedagogisch medewerkers jaarlijks een aantal verplichte trainingen. Daarnaast is er ruimte voor vrijwillige trainingen of opleidingen. “Op de Kibeo Academie Online staat een ruim aanbod waar onze medewerkers uit kunnen kiezen. Voor iedere functie wat wils en niet alleen pedagogisch inhoudelijk, maar ook gericht op verschillende interessegebieden,” vertelt Mara Oele, manager Opleiding en Training bij Kibeo. Ze licht toe: “Je vindt er bijvoorbeeld ook trainingen over feedback geven en werk-privébalans of een artikel over SMART-doelen formuleren.”

Kibeo biedt ook veel doorstroommogelijkheden en heeft nog veel meer plannen voor de toekomst

Mara is erg trots op wat haar afdeling tot nu toe al bereikt heeft voor de medewerkers van Kibeo. Van meerdere collega’s hoort ze dat het ‘gaaf’ is dat ze via de werkgever een mbo- of hbo-opleiding mogen volgen, want dat is niet overal zo. Naast opleidingen zijn er nog andere manieren van ontwikkelen bij Kibeo. “We hebben diverse doorgroeimogelijkheden, zoals een hbo-opleiding waarmee je je kwalificeert voor bijvoorbeeld pedagogisch coach, intern begeleider of senior pedagogisch medewerker. Dat laatste is overigens een functie die je niet altijd bij andere kinderopvangorganisaties ziet,” legt Mara uit. Ze gaat verder: “We zijn enorm trots op wat we allemaal al bereikt hebben, maar we hebben voor de toekomst nog veel meer plannen. Zo ligt er onder andere een mooi strategisch opleidingsplan klaar, waarmee we onze leeractiviteiten ook kunnen aanpassen op de strategische koers die we als Kibeo willen varen. Sinds kort heb ik een nieuwe collega: Barry Coester. Als onze nieuwe ontwikkelaar opleidingsprogramma’s gaat hij zich bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe opleidingen en trainingen binnen Kibeo.”

Ontwikkelaar opleidingsprogramma’s Barry Coester vertelt over zijn werkwijze en doelen bij Kibeo

Sinds 1 juni werkt Barry Coester bij Kibeo als opleidingsontwikkelaar. Eerder heeft Barry gewerkt op verschillende niveaus in het onderwijs, waaronder als docent voor toekomstige pedagogisch medewerkers. Deze ervaring neemt hij uiteraard mee in zijn nieuwe baan. Maar de eerste stap is het in kaart brengen van de vraag. “Ik heb verschillende aspecten van het onderwijs ervaren. Daarom vind ik het altijd belangrijk om de ‘waarom-vraag’ te stellen. Er is veel vraag naar allerlei opleidingen en trainingen, maar waarom precies?” legt Barry uit over zijn werkwijze.

Op de vraag naar zijn doelen, geeft hij als antwoord: “Door een nog aantrekkelijker opleidingsaanbod te creëren wil ik mijn collega’s gemotiveerd houden om zich te professionaliseren. Dat is dan ook mijn langetermijndoel; iedereen bij Kibeo continu de mogelijkheid bieden om hun competenties verder te ontwikkelen, maar ook om als persoon te groeien.” Samen met Mara en zijn andere collega’s heeft Barry grootse plannen voor de medewerkers van Kibeo. Bij Kibeo zijn ze nooit uitgeleerd en gaan ze voor een leven lang ontwikkelen!